• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Сторінка медичної сестри

ВСЕСВІТНІЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ

З 22.04.2024р по 28.04.2024р

Пакет підтримки Національного порталу з імунізації

Захист населення від інфекційних хвороб. Запобігання смертності та інвалідності від захворювань, яким можна запобігти шляхом імунопрофілактики. Зробити інформацію про вакцинацію доступною та зрозумілою для кожного українця.

/Files/images/Фото999(952).jpg

/Files/images/Фото999(951).jpg

/Files/images/Фото999(953).jpg

/Files/images/Фото999(732).jpg

/Files/images/Фото999(730).jpg

/Files/images/Фото999(731).jpg

/Files/images/Фото999(538).jpg

/Files/images/Фото999(533).jpg

/Files/images/Фото999(534).jpg

/Files/images/Фото999(535).jpg

/Files/images/Фото999(536).jpg

/Files/images/Фото999(537).jpg

ПАМ`ЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

  • Дитину потрібно годувати в строго встановлений час - за режимом, спокійно, терпляче, даючи можливість добре пережовувати їжу.
  • У жодному разі неможна годувати дитину насильно.
  • Під час їжі неможна відволікати дитину ні читанням, ні грою
  • Потрібно заохочувати бажання дитини їсти самостійно.
  • Дитину потрібно залучати до участі у сервіровці й прибиранні столу.
  • Привчайте дитину дотримуватись правил особистої гігієни, розрізняти свіжі й несвіжі продукти, з обережністю поводитись з незнайомими продуктами.
  • При організації харчування дитини важливо пам'ятати, що невсі продукти корисні для дітей. Дуже шкідливими є напої; кола, солодка газована вода, картопляні чіпси, сосиски та дешева ковбаса, маргарин. Вживання цих продуктів несе загрозу для шлунка дитини.

Режим харчування дитини вдома

/Files/images/фото513(2).gif

Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою.
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та години прийому їжі.Повноцінне й правильно організоване харчування вдома має велике значення для розвитку дитини. Їжа є джерелом енергії,необхідної для діяльності всіх органів і систем і „будівним матеріалом”, зростаючого покоління.

Багато батьків прагнуть вдома доповнити харчування дітей жирною і солодкою стравою, а також нагодувати перед сном повним домашнім обідом. Це не приносить дитині користі. В дитячому закладі діти отримують достатнє кількість білків, жирів і вуглеводів. Тому батькам необхідно кожного дня продивлятися меню і відповідно доповнювати вечерю дітей продуктами особливо багатими білками – молоком, м'яким сиром, рибою, яйцями,твердим сиром, якщо їх не було в меню. Самим цінним джерелом білка в дитячому харчуванні є м'який сир. Батькам необхідно потурбуватися про те, щоб м'який сир і блюда з нього готувались дитині на вечір частіше. Якщо в цей день в дитячому закладі не давали яйця, їх можна дати на вечерю. Яйце можна поєднати з картоплею, зеленим горошком, вінегретом.

В окремі дні дітям можна дати рибне блюдо, так як білки риби легше і швидше переварюються в порівнянні з м’ясом. Корисний мед. Мед з молоком підвищує гемоглобін. В домашню вечерю обов’язково потрібно включати фрукти, овочі і соки. Це можуть бути морквяний, томатний соки, які дають перед вечерею, яблука або інші фрукти, солодкі соки – виноградний, сливовий, яблучний – після вечері.

Морква – багате джерело каротину, який в організмі перетворюється на вітамін А. Морква повинна бути в харчуванні дитини кожного дня, особливо в зимово – весняний період.

Для того, щоб урізноманітнити харчування дітей у вихідні дні, батькам потрібно слідкувати за меню дитячого закладу на протязі тижня і вдома готувати інші блюда, які б доповнювали меню ДНЗ.

/Files/images/фото513(3).gif Привчайте дитину:

перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником;
самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу;
відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки;
не обливатись;після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним,пояснюйте йому, що і як треба робити.

Тема: Як впливає на здоров’я дитини низька вологість повітря в опалювальномуприміщенні

Доведено, що бактерії – збудники багатьох застудних хвороб значно швидше при нормальній вологості повітря, ніж при надто сухому чи дуже вологому повітрі. Навіть якщо дитина не хворіє, слизова оболонка її носа може бути запаленою протягом всього опалювального сезону через сухість повітря. У деяких малят спостерігається утруднення дихання. Помітити це явище можна одразу, тому що дитина починає дихати ротом, а не носом.Сухість в дихальних шляхах призводить до того, що вся система захисту організму стає менш ефективною. Сухе повітря негативно діє також на шкіру голови – воно може спричинити , наприклад, появу лупи.Найбільш практичний спосіб підтримання нормальної вологості повітря в опалювальних приміщеннях (звісно, за відсутності кондиціонерів та зволожувачів) постійно слідкувати за тим, щоб температура повітря не піднімалась вище 220С. Регулярно провітрюючи кімнату, можна також забезпечити достатню циркуляцію повітря, насиченого киснем.

Вітряна віспа

/Files/images/фото513.jpg

Вітряна віспа— гостре інфекційне захворювання з повітряно-крапельним шляхом передачі. Характеризується лихоманкою, папуловезикульозним висипанням із доброякісним протіканням.

Етіологія

Хвороба викликається вірусом з родини Herpesviridae — варицела-зостер (Varicella Zoster).

Вітряна віспа проявляється у вигляді генералізованого розеольозно-везикульозного висипання. Шрами від вітрянки залишаються в людини на все життя.

Збудник вітряної віспи знаходиться переважно у вмісті пухирців, що утворюються на шкірі та слизових оболонках.

Вірус вітряної віспи нестійкий до зовнішнього середовища — він швидко гине під впливом сонячного світла, нагріванні, ультрафіолетовому опроміненні. Поза організмом, на відкритому повітрі вірус гине приблизно за 10 хвилин. Збудник вітряної віспи відноситься до вірусів групи герпеса третього типу.

Епідеміологія

Чутливість до вітряної віспи унікальна — вона складає 100 %. Заразними хворі вітряною віспою стають за 20—24 годин до появи висипання та залишаються ними до 5-го дня з моменту реєстрації останнього елементу висипання.

Інфекція передається повітряно-крапельним шляхом. З моменту утворення кірок на місцях висипань збудник передається від хворого до здорового контактним шляхом.

Патогенез

Збудник, що проник через носоглотку, верхні дихальні шляхи або шкіру, циркулює в крові; при заносі віруса у шкіру або слизові оболонки виникає висип, який проходить певні стадії свого розвитку до утворення та відпадання кірок.

Симптоми

Тривалість інкубаційного періоду - від 11 до 21 дня (у середньому 15-17 днів). Зрідка спостерігається короткочасний період передвісників (продрому), що триває добу; у цей період на шкірі виникає висип, що зникає через декілька годин.

Часто хвороба розпочинається гостро - з підвищення температури до 38-39 °C, потім на різних ділянках тіла, переважно на шкірі тулуба, з'являється доволі рясний висип у вигляді круглих рожевих плям діаметром 1-3 мм; такий же висип виникає на слизових носоглотки та зіва. Потім це висипання перетворюється на пухирці, наповнені прозорою рідиною; навколо кожного пухирця (вазікули) утворюється вузька червона облямівка (обідок гіперемійованої шкіри або слизової оболонки). У центрі деяких пухирчиків з'являється вдавлення, внаслідок чого елементи висипу стають схожими на ті, що виникають при натуральній віспі. Вже на другий день багато пухирців лопаються або внаслідок свербіжу хворий здирає їх нігтями, вміст пухирців засихає на шкірі, утворюючі сухі темно-бурі кірки. Характерний поліморфізм висипу: одночасна наявність пухирців та сухих кірок на шкірі та слизових оболонках.

Протягом 6-7 днів можуть спостерігатися повторні висипи нових пухирців. На слизових оболонках носоглотки, гортані, кон'юнктиви повік пухирці легко лопаються, а ерозія слугує вхідними воротами для вторинної інфекції. ядухою, стенотичним диханням. Упереважній більшості випадків вітряна віспа закінчується повним одужанням.

Лікування

Етіотропного лікування немає. Необхідно слідкувати за чистотою постілі та білизни. Пухирці, що відкрилися, змащують тампоном, змоченим 1% спиртовим розчином метиленового синього; для зменшення свербіжу відповідні ділянки шкіри змащують 5% спиртовим розчином ментолу а також звичайним розчином брильянтового зеленого 1% (зеленка).

Профілактика

Дитину, що занедужала вітряною віспою, ізолюють від інших дітей до зникнення скоринок або до п'ятого дня із часу появи останніх висипних елементів. Інших дітей у віці до 7 років, що не мають імунітету до вітряної віспи, що й контактували із хворою дитиною, відправляють на карантин, тобто накладається заборона на відвідування дитячих дошкільних установ на три тижні, починаючи від дня контакту.

В садочки без відповідних записів у медичній картці про проходження планових щеплень не беруть.

Порядок прийняття до дошкільного навчального закладу регулюється відповідними нормативно-правовими документами. Зокрема, ст. 15Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб»визначає, що прийом дітей до виховних, навчальних, оздоровчих та інших дитячих закладів проводиться за наявності відповідної довідки закладу охорони здоров’я, в якому дитина перебуває під медичним наглядом.
- Довідка видається на підставі даних медичного огляду дитини, якщо відсутні медичні протипоказання для її перебування у цьому закладі, а також якщо їй проведено профілактичне щеплення згідно з календарем щеплень і вона не перебувала в контакті з хворими на інфекційні захворювання або бактеріоносіями. Дітям, які не отримали профілактичних щеплень згідно з календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється

Підписуючи письмову відмову про щеплення дитини, мало хто з батьків знає про наслідки відмови від планових щеплень (ПЩ).

- Якщо батьки безпідставно відмовляються від щеплень своєї дитини, вони беруть на себе велику відповідальність та повинні вирішувати, яким чином їх дитина має отримати освіту, оскільки ми живемо у правовій державі із затвердженими законами.

Які щеплення входять до українського календаря щеплень?


Туберкульоз 3-7 день, 7, 14 років
Гепатит В 1 день, 1 міс., 6 міс.
Дифтерія 3, 4, 5, 18 міс., 6, 14, 18 років, далі кожні 10 років
Кашлюк 3, 4, 5, 18 міс.
Правець 3, 4, 5, 18 міс., 6, 14, 18 років, далі кожні 10 років
Поліомієліт - инактивированная (нежива) вакцина: 3,4 міс.;
- оральная (жива) вакцина: 5, 18 міс., 6, 14 років
Гемофільна інфекція 3, 4, 5, 18 міс.
Кір 12 міс., 6 років
Краснуха 12 міс., 6 років, 15 років (дівчата)
Паротит (свинка) 12 міс., 6 років, 15 років (хлопці

І всі правила, які вони запам'ятовували в минулому році, тепер благополучно вивітрилися з пам'яті дітвори. Тому потрібно заново вчити, як поводитися на вулиці взимку. Ось основні моменти!

* Першим ділом дитині потрібно запам'ятати, що надіти шапку, рукавички і застібатися потрібно, не виходячи з дому, щоб холодне повітря не проник під одяг.

* Не можна їсти сніг і гризти бурульки, торкатися до металу.

* На вулиці треба йти посередині тротуару, подалі від будинків, тому що з даху може обвалитися сніг або впасти бурулька, і ні в якому разі не можна заходити в огороджені зони. Ходити по обледенілій тротуару потрібно маленькими кроками, наступаючи на всю підошву.

* Кататися на ковзанах, лижах можна тільки в спеціально відведених для цього місцях. Кататися на санках стоячи не можна! І не можна кататися з гірок, які розташовані поряд з дорогою! Поводитися на гірці потрібно акуратно і дисципліновано, не штовхатися. Небезпечно прив'язувати санки один до одного.

* При грі в сніжки потрібно пам'ятати, що кидати в обличчя не можна, і взагалі кидати треба не з силою! І не дозволяйте дітям будувати глибокі сніжні тунелі, які можуть обвалитися!

* Особливо уважно потрібно взимку переходити дорогу - машина на слизькій дорозі не зможе зупинитися відразу!

* Одягти яскраву верхній одяг для дитини, яку легко помітити на відстані;
* Вибрати для малюка відповідний час для прогулянки, адже взимку темніє дуже швидко. І доводитися повертатися додому тоді, коли на вулиці горять ліхтарі.

Тому, особлива рекомендація, надягати на куртку і на взуття дитини спеціальну светоотражающую смужку. Або можна прикріпити невеликі світловідбиваючі іграшки. Зазвичай вони кріпляться на рюкзак дитини. У темряві така смужка стане помітнішою і водій швидше її побачить. Що особливо важливо, адже швидко зупинити машину на слизькій дорозі практично неможливо.
* Слідкуйте за станом снігу, не дозволяйте дітям будувати печери і тунелі зі снігу, який може обвалитися;
Простежте, щоб дитина не грав біля дороги і в зоні роботи снігоприбиральної машини;

* Якщо у вас не дуже високий будинок, регулярно очищайте дах від снігу і бурульок, і не дозволяйте дитині самій зривати бурульки з даху.

ПАМ'ЯТКА

для батьків щодо профілактики

гострих кишкових інфекцій

Шановні батьки! Щоб уберегти ваші родини від таких поширених та небезпечних захворювань, як гострі кишкові інфекції (ГКІ), слід виховувати санітарно – гігієнічні навички у сім’ї та змалку привчати дітей до особистої гігієни.

• Гострі кишкові інфекції – це група гострих інфекційних хвороб, що характеризуються ураженням шлунково – кишкового тракту з порушенням водно – мінерального обміну, загальною інтоксикацією.

• Щоб уникнути ГКІ, після прогулянки, перед приготуванням їжі, у процесі готування та перед їдою слід ретельно мити руки з милом.

/Files/images/фото512(1).jpg

• Слід регулярно підстригати нігті собі і дитині. Довгі нігті, а також прикраси на руках знижують ефективність миття рук. Це особливо важливо для профілактики ГКІ у дітей раннього віку, до організму яких збудники інфекцій найчастіше потрапляють саме контактно – побутовим шляхом.

• Якщо ваші дитина гризе нігті, смокче пальці чи слинить їх, варто відучити її від таких шкідливих звичок.

• Для новонароджених та немовлят найнадійнішим способом профілактики ГКІ є грудне вигодовування. Якщо дитину годують штучними сумішами, їх слід готувати безпосередньо перед їдою та у жодному разі не зберігати до наступного годування.

• Не варто вживати продукти сумнівної якості. Купуючи продукти на ринку, слід звертати увагу на умови їх зберігання. Особливо небезпечними є продукти, куплені у місцях стихійної торгівлі.

• Ліпше вживати пастеризовані молочні продукти. Не слід вживати сире молоко та кисле молоко, приготоване у домашніх умовах.

• Для приготування страв та напоїв слід використовувати лише свіжі, неушкоджені та ретельно очищені продукти, чистий посуд тощо. Наприклад, приготований сік слід вжити одразу та не зберігати до наступного годування.

• Особливу увагу слід приділяти безпеці продуктів харчування, адже чимало з них ми вживаємо сирими. Перед вживанням сирих овочів, фруктів і ягід слід ретельно мити їх проточною питною водою, а потім обдати окропом.

• Готуючи їжу, варто пам’ятати, що сирі продукти, зокрема птиця, м'ясо, риба, молоко тощо, часто заражені збудниками ГКІ. Запорукою їх знищення є ретельне кулінарне оброблення – температура продукту під час оброблення має становити 100 °С. Заморожені м'ясо, риба, птиця мають повністю відтанути перед кулінарним обробленням.

• Готові страви бажано вживати одразу після приготування. Страви кімнатної температури, які до того ж зберігаються без дотримання належних умов, є ідеальним середовищем для розмноження мікроорганізмів.

• Якщо ви готуєте із запасом чи у вас залишилась частина страви, слід пам’ятати, що готові страви мають зберігатися або гарячими (при температурі приблизно 60 °С чи вище), або холодними (при температурі приблизно 10 °С чи нижче). Це край важливо, якщо ви плануєте зберігати страву 4 – 5 годин або більше.

• Не варто в водночас зберігати у холодильнику багато теплих страв, оскільки це уповільнює їх охолодження. Якщо всередині готової страви довго зберігається тепло (температура вище 10 °С), мікроорганізми виживають і швидко розмножуються, що може зашкодити вашому здоров’ю та здоров’ю дитини.

• Розігрівати заздалегідь приготовані страви варто при температурі не нижче 100 °С. Це надійний спосіб уберегтися від мікроорганізмів, які могли розмножуватися в їжі у процесі її зберігання (правильне зберігання готових страв пригнічує розмноження хвороботворних мікроорганізмів, але не знищує їх повністю).

• Не слід зберігати готові страви поряд із сирими продуктами, щоб уникнути небезпеки перехресного зараження. Збудники ГКІ, які містяться у сирих продуктах, можуть потрапити на готові страви при безпосередньому контакті. Таке перехресне зараження називають видимим. Також розрізняють приховане перехресне зараження, коли збудники ГКІ потрапляють на готові страви через кухонне приладдя, поверхні тощо.

• Якщо на ваших руках є порізи чи дрібні рани, їх слід забинтувати чи заклеїти бактерицидним пластиром, перш ніж готувати їжу.

• Зберігати продукти харчування слід якомога далі від хатніх тварин, оскільки вони також можуть бути джерелом збудників інфекцій. Для надійнішого захисту зберігайте продукти в ємностях, які щільно закриваються.

• Слід завжди зберігати продукти харчування, дотримуючись умов і термінів придатності, що вказані на упаковці.

• Варто пам’ятати про чистоту на кухні. На поверхнях для приготування їжі не має бути бруду, пилу, плям. Рушники для витирання та миття посуду слід щодня змінювати.

• Для пиття та приготування їжі слід використовувати воду тільки гарантованої якості. Якщо у вас є сумніви щодо її характеристик, ліпше додатково прокип’ятити воду, аби попередити ризик зараження.

Кiлькiсть переглядiв: 1240

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.