• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • 2 квітня - міжнародний день дитячої книги.

2 квітня - міжнародний день дитячої книги.

2018-04-02

/Files/images/фото513(9).jpg

/Files/images/фото513(5).jpg

Міжнародний день дитячої книги — свято, встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги. Відзначається щороку (починаючи з1967)2 квітня — в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь Землі.
Книги для дітей - це незвичайна література, вона барвиста, яскрава, на перший погляд проста, але несе в собі великий прихований сенс. На жаль, мало хто замислювався над тим, хто ж є творцем старих добрих повчальних оповідань, казок і віршиків на яких виросло не одне покоління. Саме тому, кожен рік, день народження відомого всім казкаря Ганса Хрістіана Андерсена - 2 квітня , визнаний Міжнародним днем дитячої книги.
Скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається Андерсен. Чарівному казкарю Андерсену належать романи, п’єси, вірші, проте в літературі він залишився перш за все як автор казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872. Світову славу Андерсену принесли його казки, в яких поєднується романтика і реалізм, фантазія та гумор і сатира.
У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя./Files/images/фотог513(4).jpg
Сьогодні в нашому садочку проводилися виставки дитячої книги. Вихователі проводили бесіди з дітьми про важливість та користь книги, читали казки, оповідання, розглядали ілюстрації. Запропонували дітям разом з батьками намалювати ілюстрації до улюблених художніх творів та організувати виставку малюнків. Необхідно дитині з малих років прищеплювати любов до читання, пізнання нового через книги, зацікавити дитину читанням, привернути увагу дорослих до дитячої літератури, показати, яку роль відіграє книга для дитини в формуванні його особистості і духовного розвитку. В.Сухомлинський писав :"Читання - це одне із джерел думки і розумового розвитку".

/Files/images/фото513(7).JPG
/Files/images/фото513(10).JPG /Files/images/фото513(6).JPG

Це цікаво…
Наталя Забіла — одна з найстарших українських письменниць, яка писала переважно для дітей. Впродовж усього творчого життя вона сповідувала один принцип: для дітей треба писати так само добре, як і для дорослих, і навіть ще краще. Саме тому книжки письменниці й донині читають, знають і люблять. Зроблене Наталею Львівною в дитячій літературі важко переоцінити. Адже вона була фундаторкою української радянської дитячої літератури і стала її досвідченим майстром. Великою популярністю у юних читачів користуються збірки: «Під ясним сонцем», «Веселим малюкам», «У широкий світ», «Оповідання, казки, повісті», «Стояла собі хатка». Однією з найкращих книжок Наталі Забіли є цикл віршованих оповідань «Ясоччина книжка».

Відома українська поетеса Ганна Чубач казки почала складати для молодших сестер. Стіна в маленькій кімнаті письменниці завішана картинами. На них герої казок і віршів Чубач — ворони, коти і лебеді. Вони намальовані лаком для нігтів і прикрашені бісером. Сама поетеса говорить, що її казки не придумані, а життєві. 1983 року видавництво «Веселка» видало її першу дитячу книжку «Йшла синичка до кринички». Пізніше вийшла книжка «Веселі чомучки», а ще Ганна Чубач написала 11 абеток для дітей. Дитячі книги вбирають у себе цілий світ: все цікаве, що трапляється на світі, рано чи пізно в них потрапляє. Їх нескінченне строкате різноманіття тішитиме все нові й нові покоління дітвори.


Британський благодійний фонд Booktrust провів опитування серед молоді. Метою дослідження став пошук найкращої дитячої книги усіх часів та народів. Цікавим виявилося те, що найкращі книги в кожній країні залишаються незмінними впродовж декількох поколінь. Лідерські позиції у рейтингу зайняли твори, написані ще у середині ХХ століття.

Пропонуємо 20 найкращих дитячих книг:

1. «Лев, чаклунка і чарівна шафа» — Клайв Стейплс Люіс.

2. «Дуже голодна гусениця» — Ерік Карл.

3. Цикл «Чудова п»ятірка» — Енід Блайтон.

4. «Вінні-Пух» — Алан Александр Мілн.

5. « Великий дружелюбний гігант» — Роальд Даль.

6. «Гаррі Поттер і принц-напівкровка» — Джоан Роулінг.

7. «Таємниця чарівного дерева» — Енід Блайтон.

8. «Вітер у вербах» — Кеннет Грем.

9. «Аліса в країні чудес» — Льюіс Керролл.

10. «Доня Гуффало» — Джулія Дональдсон.

11. «Казки кролика Пітера» — Беатрис Поттер.

12. «Чарлі і шоколадна фабрика» — Роальд Даль.

13. «Матильда» — Роальд Даль.

14. «Таємничий сад» — Френсіс Еліза Бернетт.

15. «Кіт у капелюсі» — Доктор Сьюз.

16. «Твіти» — Роальд Даль.

17. «Містер Мен» — Роджер Гаргрівз.

18. «Різдвяний гімн» — Чарлз Діккенс.

19. Цикл «Мелорі-Тауерс» — Енід Блайтон.

20. «Пітер Пен» — Джеймс Баррі.

"Книги - це діти розуму" (Д. Свіфт).

Кiлькiсть переглядiв: 159

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.